Korallrot er en 10-20 cm høy, opprett, gulgrønn plante og er nokså lett å overse, selv om den trolig er Norges vanligste orkidé. Planten har ikke ordentlige røtter, men en korallformet jordstengel. Den er nærmest uten klorofyll og er derfor helt avhengig av næringsstoffer og karbohydrater fra soppen den danner sopprot (mykorrhiza) med. Korallrot mangler utviklede blader.
Planten blomstrer i mai-juli med 3-12 grønngule til blekt brune blomster som sitter enkelthvis. De ytre blomsterbladene er 5 mm lange og smale. Leppen er svakt 3-fliket, er hvit med røde tegninger og peker nedover. Enden av leppen er delt i tre grunne fliker. Tre av de fem resterende blomsterbladene er samlet som en liten hjelm over griffelsøylen, de to siste stikker ut på hver side av blomsten. Korallrot har en veldig kort, indre spore, men produsere ikke nektar.
Pollinering skjer hovedsakelig vha selvpollinering og foregår før blomstene åpnes.
Korallrot er nokså vanlig på våt til frisk, skyggefull, næringsfattig torvjord. Den er ikke krevende med hensyn til jordsmonn, og vi finner den typisk i sumpskog, myrkanter, bekkekanter, vierkratt, grøfter og skogsmyr. Arten er registrert over hele landet til godt over tregrensen. Planten har en sirkumboreal utbredelse og finnes i tempererte strøk på den nordlige halvkule.