Rødhyll er en opptil fire meter høy busk med mørkebrun bark og ulikefinnete, motsatte blader. Ved berøring avgir planten en noe ubehagelig, sterk lukt. Greiner og kvister har gul til rødbrunlig marg.

Planten blomstrer i april-mai med gulgrønne blomster samlet i store, eggformede kvaster bestående av svært mange enkeltblomster. Blomstenes sterke duft tiltrekker seg mange ulike arter av bier, biller og humler. Steinfruktene er røde og bærliknende og henger som drueklaser. Hele planten er mildt giftig.

Rødhyll er nokså vanlig, forvillet og naturalisert på nitrogenrikt jordsmonn, og vi finner den i bryn, skoger, hogstfelt, åkerkanter, og ellers i kulturlandskapet. Arten ble innført til Norge fra Mellom-Europa tidlig på 1800-tallet, og er nå naturalisert i store deler av landet. Planten bærer mye frukt som spises av ulike fugler som sprer den videre. Økningen i utbredelse har blitt knyttet til klimaendringer, noe som gir mildere vintre og bidrar til økt overlevelse for arten.

På grunn av den økende utbredelsen er rødhyll oppført på Artsdatabankens fremmedartsliste som en art med svært høy risiko (SE).