Åkerdylle er en 50-130 cm høy, blågrønn, flerårig plante med lange krypende, horisontale røtter. Planten hører innunder gruppen flerårig vandrende med formeringsrøtter. Hele planten har hvit melkesaft.

Stengelen er opprett, grov og saftig, og er kun greinet nær toppen. De nedre bladene er spredte, fjærflikete, og dypt flikete med mykt tannet kant. Øvre blader er stengelomfattende, større og fjærflikete med runde fliker ved basis. 

Åkerdylle blomstrer fra juni til oktober med klargule 40-50 mm brede blomsterkurver i store halvskjermer. I motsetning til stivdylle (S. asper) har kurvdekkbladene og kurvskaftet gulaktige, klebrige kjertelhår. Formeringen og spredningen skjer ved hjelp av frø og lange, krypende formeringsrøtter. Frukten er en avlang nøtt med fnokk og ca. 12 langsgående ribber. 

Planten er vanlig på åpen, nitrogenrik jord, og er å finne i åkrer, hager, veikanter, jordhauger, ruderatmark, samt på tanggjødslet havstrand og sanddyner.

Åkerdylle er vanlig i lavlandet nord til Finnmark, og er et vidt utbredt ugress det er vanskelig å utrydde på grunn av de aggressive utløperne.