Gullkrage er en middels høy, ettårig plante med glatt, opprett, ugrenet stengel og pælerot. Bladene er spredte, uregelmessig grovtannete eller flikete halvveis inn til midtnerven. Øvre blader har noe stengelomsluttende grunn.
Planten blomstrer fra juni-august med sterkt gule prestekrage-liknende blomsterkurver (35-55 mm) med båndformede randkroner og flat skive. Blomsterkurvene har gulgrønne kurvdekkblad og sitter enkeltvis i enden av den opprette stengelen.
Gullkrage trives på næringsrik kalkfattig mineraljord, og er ofte å finne i åkerkanter, grøfter, hager, jordhauger og ruderatmark. Planten er innført og kom til Norge på 1700-tallet. Den ble etter hvert et plagsomt ugress, og fikk lokale navn som Den onde Urt, og Fattigmannds Trudsel. Den er en stor og konkurransesterk plante og kan redusere avlingene mye. Planten har vist seg vanskelig å bekjempe med kjemiske ugressmidler, men er enkel å bekjempe ved luking og radrensing.
Planten vokser bare naturlig i Lilleasia, men er blitt spredt med såkorn til resten av middelhavsområdet og Europa før øvrig.
I dag er gullkrage på tilbakegang i Norge, men finnes spredt nord til Finnmark. Gullkrage er fremdeles nokså vanlig i sørlige deler av Østfold og Vestfold.