Gr√łnspett er en 30-36 cm lang spettefugl med et vingespenn p√• mellom 45-51 cm. Arten er blant de mest tallrike hakkespettene b√•de i Norge og ellers i Europa.

Fuglen er lett gjenkjennelig p√• den gr√łnne oversiden, den gr√• undersiden og det gule partiet ved basis av stjerten. Issen er r√łd, og fargen strekker seg omtrent halvveis ned i nakken. Det hvite √łyet er innrammet i svart. Kj√łnnene kan skilles p√• at hannen har en r√łd kjerne i den svarte skjeggstripen, mens hunnen mangler dette. Bildene av gr√łnnspetten p√• denne siden er av en hunn. Juvenile individer er farget omtrent som de voksne, men hele drakten er svart-flekkete og vatret.

Gr√łnnspett trommer sjelden, men gj√łr den det, er det som regel n√¶r reirhullet. Virvelen er rask og lav uten kraft og tilslag, og varer bare noen f√• sekunder. Fuglen oppdages oftest p√• lyden. I flukt h√łres et litt skarpt ky-ky-kykk, iblant langtrukkent i lange serier. 

F√łden best√•r hovedsaklig av voksne maur, egg og pupper, og er spesialist p√• √• plyndre tuene til r√łd skogsmaur. Den hakker noks√• store, dype hull og bruker sin lange og klebrige tunge for √• f√• tak i f√łden. Tungen kan stikkes hele 10 cm utenom spissen p√• nebbet. Om vinteren kan fuglen m√•tte komme seg gjennom dype sn√łlag for √• n√• en maurtue, og den kan bes√łke denne gjentate ganger gjennom vinteren.

Fuglen kan ofte observeres på bakken. Den er nokså sky og årvåken.

Gr√łnnspetten hekker i √•pen l√łv- og blandingsskog, i gammelt kulturlandskap, parker, skogholt og alleer. Reirets inngangshull er p√• ca 6 x 7 cm og hakkes ut av paret i fellesskap. Hunnen legger 5-8 glinsende hvite egg i mai-juni p√• en seng av treflis og ruges av begge foreldrene i rundt 14-18 d√łgn f√łr de klekker. Hannen tar ofte nattskiftet. Ungene forblir i reiret i opptil 4 uker og holder seg sammen med foreldrene i ytterligere 3-7 uker f√łr de blir selvstendige.

Fuglen er en stand- og streiffugl. Mange individer er sv√¶rt stasjon√¶re og holder deg innenfor samme omr√•de √•r etter √•r. Ungfugler streifer mer og blir om h√łsten og vinteren ofte sett i omr√•der hvor arten normalt sett ikke hekker.