Grønspett er en 30-36 cm lang spettefugl med et vingespenn på mellom 45-51 cm. Arten er blant de mest tallrike hakkespettene både i Norge og ellers i Europa.

Fuglen er lett gjenkjennelig på den grønne oversiden, den grå undersiden og det gule partiet ved basis av stjerten. Issen er rød, og fargen strekker seg omtrent halvveis ned i nakken. Det hvite øyet er innrammet i svart. Kjønnene kan skilles på at hannen har en rød kjerne i den svarte skjeggstripen, mens hunnen mangler dette. Bildene av grønnspetten på denne siden er av en hunn. Juvenile individer er farget omtrent som de voksne, men hele drakten er svart-flekkete og vatret.

Grønnspett trommer sjelden, men gjør den det, er det som regel nær reirhullet. Virvelen er rask og lav uten kraft og tilslag, og varer bare noen fÃ¥ sekunder. Fuglen oppdages oftest pÃ¥ lyden. I flukt høres et litt skarpt ky-ky-kykk, iblant langtrukkent i lange serier. 

Føden består hovedsaklig av voksne maur, egg og pupper, og er spesialist på å plyndre tuene til rød skogsmaur. Den hakker nokså store, dype hull og bruker sin lange og klebrige tunge for å få tak i føden. Tungen kan stikkes hele 10 cm utenom spissen på nebbet. Om vinteren kan fuglen måtte komme seg gjennom dype snølag for å nå en maurtue, og den kan besøke denne gjentate ganger gjennom vinteren.

Fuglen kan ofte observeres på bakken. Den er nokså sky og årvåken.

Grønnspetten hekker i åpen løv- og blandingsskog, i gammelt kulturlandskap, parker, skogholt og alleer. Reirets inngangshull er på ca 6 x 7 cm og hakkes ut av paret i fellesskap. Hunnen legger 5-8 glinsende hvite egg i mai-juni på en seng av treflis og ruges av begge foreldrene i rundt 14-18 døgn før de klekker. Hannen tar ofte nattskiftet. Ungene forblir i reiret i opptil 4 uker og holder seg sammen med foreldrene i ytterligere 3-7 uker før de blir selvstendige.

Fuglen er en stand- og streiffugl. Mange individer er svært stasjonære og holder deg innenfor samme område år etter år. Ungfugler streifer mer og blir om høsten og vinteren ofte sett i områder hvor arten normalt sett ikke hekker.