Brunnakke er en mellomstor gressand (40-50 cm lang) med et vingespenn p√• mellom 75-87 cm. Den forekommer fra Island i vest og √łstover gjennom nordlige deler av Europa og Asia til Stillehavet.

Fuglen er korthalset med et rundt, forholdsvis stort hode med en rett panne, lite nebb og spiss stjert. Hunnen er m√łrkt spraglete i brune og gr√• nyanser med kontrasterende lys buk og lyst bl√•gr√•tt nebb med svart spiss. Hannen er i praktdrakt umiskjennelig med r√łdbrunt hode, r√łdbrun hals, samt kremgul panne og isse. Brystet er gr√•rosa, resten av kroppen er gr√•spraglete med svart og hvitt stjert og bakparti. Nebbet er likt det hos hunnen.

I flukt vises et stort hvitt felt p√• √łvre vingedekkere. Fuglene lager gjerne en h√ły, plystrende fl√łytetone, derav det norske dialektnavnet pipand, noe som ogs√• gjenspeiles i det svenske, danske, islandske og tyske navnet p√• arten.

Brunnakke hekker ved sj√łer og vassdrag p√• taigaen, men ogs√• sjeldent langs kysten og grunne lavlandssj√łer s√łrover. Reiret plasseres p√• bakken, godt skjult av overhengende vegetasjon. Her legger hunnen mellom 5-9 kremgule egg i mai-juni. Eggene ruges i ca. 25 dager.

F√łden best√•r hovedsakelig av plantekost, men brunnakke spiser ogs√• akvatiske insekter.¬†

I Norge opptrer arten for det meste som trekkfugl og overvintrer i Vest-Europa, men enkelte fugler kan ogs√• overvintre langs kysten av S√łr- og Vestlandet. Den norske bestanden er ansl√•tt til √• v√¶re mellom 3000-6000 hekkende par.