Sanglerke er en 16-18 cm lang, bakkelevende spurvefugl i lerkefamilien og er litt stÞrre enn for eksempel grÄspurven.

Utseendemessig er arten noksÄ lik de mindre hei- og trepiplerkene. Den har grÄbrunspraglet overside med streket brystparti pÄ beigebrun grunn, mens buken er hvit. Hannen kan reise en kort topp pÄ issen. Begge kjÞnn er ellers noksÄ like. Typisk for lerkefugler er den lange og rette bakkloen, samt de brede, avrundete vingene.

Sanglerke ses oftest pÄ Äkrer og i veikanter om vÄren og vil nÄr man nÊrmer seg ofte trykke, for deretter Ä fly lavt over bakken med flagrende vinger og utspilt stjert. Det sanglerken mÄtte mangle av utseende, tar den igjen nÄr det gjelder sangen. Fuglen har en utholdende, stillende sangflukt, og er en fremragende sanger. Sangen framfÞres mens den med flagrende vinger stiger til en hÞyde av opptil 100 meter over baken, hvor den blir hengende stille, for sÄ Ä sakte dale mot bakken mens den framfÞrer sine klare, trillende toner. Strofene varer i alt fra 3 til 15 minutter og fremfÞres fra morgengry til sent pÄ kvelden langt inn i juli mÄned, og mÄ sies Ä vÊre ett av vÄre sikreste vÄrtegn.

Hekkingen foregĂ„r i perioden februar-juli. Reiret plasseres pĂ„ bakken i en tue av gress. De 3–5 grĂ„hvite eggene med smĂ„ brune flekker ruges av hunnen i 11–12 dager. Ungene holder seg i reiret i 8–10 dager, men kan fly fĂžrst i en alder av 18–20 dager. Fuglen hekker i det meste av Europa og Asia, i Norge hovedsaklig i jordbruksomrĂ„der pĂ„ Østlandet, langs kysten av SĂžrlandet og nordover, og er vanlig nord til TrĂžndelag. Mer spredt finner vi den i Nordland, og den er sparsom i Troms og Finnmark. Sanglerke foretrekker dyrket mark, hei og strandenger langs kysten.

Sanglerke er en trekkfugl og tilbringer vinteren i Vest-Europa, dit den trekker i september-oktober. Den ankommer sĂ„ vĂ„re sĂžrlige landsdeler allerede i februar–mars, Finnmark i april. Enkelte individer overvintrer sĂžr pĂ„ Vestlandet.