Ravn er den største arten blant kråkefuglene og også den største arten i ordenen spurvefugler (Passeriformes) i verden. Med en vekt på opptil 1,5 kg og en lengde på ca. 65 cm, er den et formidabelt syn der den svever avgårde med et vingespenn på 115-130 cm. På avstand kan den lett forveksles med en rovfugl, og er faktisk større enn f.eks. en musvåk.

Hos begge kjønn er fjærdrakten helsvart med metallglans i grønt og blålilla. Det mest karakteristiske med fuglen er det svært kraftige nebbet, men også de lange strupefjærene og den kileformede stjerten skiller ravn fra andre kråkefugler. Ravnen sveveflyr ofte i sirkler med utstrakte vinger og rolige, dype og fjærende vingeslag, og kan lett tas for en rovfugl, men fluktsilhuetten er imidlertid typisk; lange, smale vinger med "fingrete" vingespisser, langt utstikkende hals og kileformet stjert. Hannen er betraktelig større enn hunnen.

Ravn finnes over det meste av Europa, Asia og Nord-Amerika, samt enkelte steder i Nord-Afrika og er dermed en av de mest utstrakte fugleartene på den nordlige halvkule. Det er beskrevet hele 11 underarter av ravn. Her til lands er ravn å finne i skog- og fjelltrakter og i kystfjell stort sett over hele landet. Vår norske bestand teller mellom 20 000 og 80 000 hekkende par.

Fuglen hekker i øde skoger i fjelltrakter og kystskrenter. Revirene er store, så fuglene beveger seg vidt omkring. Ravnen er monogam og paret holder sammen hele livet. Reiret er svært stort og består av kvister fôret innvendig med jord, ull og hår, og plasseres vanligvis på en klippeavsats. I slutten av mars legger hunnen 4-6 grønnaktige egg med brune og grå flekker som hun ruger i 3 uker. Hannen mater hunnen mens hun ligger på eggene. Etter klekking mates ungene av begge foreldrene og forlater reiret etter 5-6 uker. De holder sammen med foreldrene i flere uker etter at de har forlatt reiret.

Ravn er en alteter, men føden er i hovedsak animalsk. Fuglen er en utpreget åtseleter og kan bli irriterende nærgående overfor kongeørn på bytte, i håp om å få meske seg med restene. I kystområder leter den etter døde kystfugler og fisk i tillegg til krabber, snegler og muslinger som den slipper fra luften ned på et hardt underlag slik at skallet knuses. I innlandeet går det mest i fugleunger, åtsler, trafikkdrepte og syke dyr, samt meitemark og ulike insekter.

Fuglen har fantastisk godt syn, og mye av føden oppdages fra stor høyde. Ravn er også oppfattet som en av de mest intelligente blant kråkefuglene, med en av den høyest mentale utviklingen av alle fugler.

Ravnen ses på som en lite truet art (LC) med ingen andre naturlige fiender enn oss mennesker.