Kaie er en liten kr√•kefugl p√• ca. 250 gram med en lengde p√• 30-34 cm og et vingespenn p√• 64-75 cm. Den er den nest minste arten i slekten Corvus. Fuglen finnes i det meste av Europa, Vest-Asia og Nord-Afrika og er som regel √• regne som standfugl, selv om nordlige og √łstlige populasjoner trekker s√łrover om vinteren.

P√• avstand ser fuglen helt m√łrk ut og blir ofte tatt for √• v√¶re en kr√•ke. Tar man en n√¶rmere titt, ser man den m√łrkegr√• fj√¶rdrakten, de lysegr√• halssidene, samt den gr√• nakken. √ėyet er gr√•hvitt med en anelse lysebl√•tt, og nebbet er proporsjonalt mye spinklere enn hos kr√•ke eller kornkr√•ke. Vingene er m√łrkegr√• og noks√• smale. Halsen er bred, men kort og gir fuglen et noe kortvokst utseende (jf. det islandske navnet dvergkr√°ka). Kj√łnnene er like.

Det finnes fire underarter av kaie:

  • C. m. monedula - denne nominatunderarten finnes i Nordvest- og √ėst-Europa , og er den underarten vi har her hos oss i Skandinavia. Kjennetegnes p√• lysere gr√• nakke og den mer eller mindre synlige krageflekken.
  • C. m. spermogulus - finnes i Vest-, Sentral- og S√łr-Europa. Overvintrer p√• Kanari√łyene og Korsika. Kjennetegnes p√• en m√łrkere farge og mangelen p√• den lysere kragen,
  • C. m. soemmerringii - finnes i Nord√łst-Europa og sentrale deler av Asia. Overvintrer i Iran og nordlige India. Kjennetegnes p√• lysere nakke og halssider og lysere krage.
  • C. m. cirtensis - finnes i Marokko og Algerie. Standfugl. Kjennetegnes p√• m√łrkere fj√¶rdrakt.

Kaie hekker som regel i n√¶rheten av mennesker og bygger gjerne reir i hulrom i hus og andre bygninger. De har ofte en forkj√¶rlighet til skorsteiner, men man finner dem hekkende ogs√• i eldre l√łvskog med hule tr√¶r. Reiret best√•r av en blanding av kvister, str√• eller noen ganger jord, og f√īres innvendig med h√•r, ull eller andre myke stoffer. Det tar kaieparet omtrent 20 dager √• bygge et et reir. Her legger hunnen 4-5 egg som ruges av hunnen i 17-18 dager. Begge foreldrene mater ungene, og etter ca. 28-35 dager er de flyvedyktige og forlater reiret. Foreldrene fortsetter √• mate ungene i opptil fire uker. Paret holder sammen livet ut.

Fuglen er alteter og en skikkelig opportunist, og spiser det den m√•tte komme over. Den kan bli veldig tam der den ikke forf√łlges eller plages p√• noen m√•te. 

Kaie er en veldig sosial og intelligent fugl, og samles ofte i store flokker i skumringen om h√łsten og vinteren for overnatting. Kontakt- og lokkelydene er ganske korte, snertende og behagelige √• h√łre p√•. Ofte h√łres st√łtvise "kja" av ulik lengde, men detaljer og lydstyrke varierer etter hum√łr. Fuglene "prater" ofte lavm√¶lt i munnen p√• hverandre, og om sommeren h√łrer man et kaklende brus fra store, rastende flokker f√łr de faller til ro for natten.

I Norge finner vi kaie spredte kolonier i lavlandet i S√łr-Norge med hovedtyngden rundt Mj√łsa, Rogaland og indre Tr√łndelag. Det anses at det hekker mellom 5000 og 6000 par her til lands.