Svarthvit fluesnapper er en liten, rastl√łs, noks√• kraftig insektsetende fugl i fluenapperfamilien (Muscicapidae). Fuglen er p√• st√łrrelse litt mindre enn en kj√łttmeis. Kj√łnnene er ulike; de fleste hannene er om v√•ren stort sett svarthvite, mens hunnene har brunaktig fj√¶rdrakt.

I sommerdrakt har voksne hanner svartaktig eller m√łrkt gr√•brun overside, som regel med en liten, hvit flekk i pannen. H√•mdsvingfj√¶rene og deler av vingedekkerne er helt svarte. Enkelte populasjoner i √ėst-Europa har hanner med en fj√¶rdrakt lik den hos hunner, dvs. brungr√• i fargen, men kjennes bl.a. igjen p√• den lyse eller hvite panneflekken og den m√łrkere stjertoversiden

Svarthvit fluesnapper er en livskraftig (LC) art med en utbredelse i store deler av Europa og det sentrale Sibir. Bestandene som finnes i Nordvest-Afrika regnes som en egen art, atlasfluesnapper (F. speculiegra).

I Norge hekker v√•r europeiske variant i hager, parker, √•pen blandingsskog i store deler av landet.  Reiret plasseres i hulrom i tr√¶r eller i fuglekasser, og best√•r til stor del av t√łrre blader, str√• og bark. Hunnen legger 4-7 lyst gr√łnnbl√• egg som hun ruger i ca. 14 dager. Ungene forlater reiret etter omtrent 15 dager. Bigami er sv√¶rt utbredt hos denne arten, og hannen har ofte samtidige kull med ulike hunner.

Svarthvit fluesnapper er en overveiende sommergjest fra mai-august. Overvintringen foregår i Vest-Afrika.