Svarttrost er en 23-29 cm lang trostefugl som historisk sett er hjemmeh√łrende i tempererte omr√•der i Europa, Nord-Afrika, Kanari√łyene og s√łrlige deler av Asia. Den har i nyere tid blitt blitt introdusert til New Zealand og Australia. Det finnes hele 7 underarter av svarttrost.


Hannen er helt svart. I hekkesesongen om v√•ren og sommeren f√•r han gult nebb og √łyering, og er umiskjennelig for de fleste av oss. Hunnen er p√• sin side sotet m√łrkebrun med litt lysere strupe og er diffust brunflekkete p√• brystet.

Svarttrost er en vanlig hekkefugl i skoger i lavlandet og i bystr√łk i s√• √• si hele Norge. Hos oss er arten som trekkfugl √• regne, og overvintring skjer prim√¶rt i Vest-Europa. Fuglen returnerer i mars/april og er et av v√•re sikreste v√•rtegn. Den er en uredd sanger som ofte h√łres syngende fra tak eller TV-antenner, men selvsagt ogs√• fra tretoppene i skogen.

Fuglen har et rikt repertoar best√•ende av melodiske, durstemte, noks√• vemodige glidende, myke toner, og klar, h√łylytt fl√łyting i rolig tempo. Strofene er noks√• korte og gjentas med 3-5 sekunders pauser. Den vakre sangen har gjort svarttrosten til Sveriges nasjonalfugl.

Svarttrost hekker i skogsterreng, parker og hager. Reiret plasseres i busker eller hulrom i tr√¶r. De 4-6 bl√•gr√łnne eggene ruges av hunnen i ca. 15 dager, og ungene forlater reiret n√•r de er omtrent 14 dager gamle. F√łden best√•r av meitemark, insekter og b√¶r.