Gråstrupedykker er en nokså sky fugleart i dykkerfamilien med en lengde på 40-46 cm, et vingespenn på omtrent 88 cm og en vekt på 500-900 gram. Den har kastanjebrun hals, svart kalott og nakke, og karakteristiske grå kinn og strupe, derav dens norske navn.

Oversiden er brunsvart og undersiden av hvit. Den r√łdbrune halsfargen forsvinner om vinteren. Nebbet er m√łrkt med gul basis og kileformet.

F√łden best√•r av sm√•fisk, vanndyr og planter.

Fuglen hekker i dype, n√¶ringsrike mindre sj√łer eller dammer, men ogs√• i havbukter med rik vannvegetasjon. Reiret er flytende og laget av plantedeler. Hunnen legger mellom 4-5 hvite eller bl√•aktige egg som inkuberes av begge foreldrene i 21-33 dager. Ungene klatrer umiddelbart etter klekking opp p√• en av foreldrenes rygg, hvor de tilbringer mesteparten av tiden til de er mellom 10-15 dager gamle. Ungene blir matet av foreldrene s√• lenge som opptil 54 dager etter at det har forlatt reiret, og er flygedyktige etter 50-70 dager. Et kull deles ofte mellom begge foreldrene, slik at hver forelder kun har ansvar for noen av ungene, noe som fordeler byrden dem i mellom.

Gr√•strupedykker er blant de mest vokale av dykkerne, og har h√łylytte spillyder i hekketiden som bl.a. best√•r av velklingende, grove "gahrk, gahrk, gahrk" samt lange og noe jamrende "aaoouuh" som iblant g√•r over i griseliknende skrik.

Fuglen finnes i Europa og Asia  (subsp. grisegena) samt i Nord-Amerika og √łstre Sibir (subsp. holboelli). I Norge er den kun p√•vist hekkende i Troms, men ses hyppig langs hele kysten utenom hekketiden, spesielt i S√łr-Norge, hvor den overvintrer.