Jernspurv er en insekt- og fr√łspisende sangfugl. Den er i st√łrrelse lik gr√•spurv, og har de samme brunspettede rygg- og vinterfargene. Det som skiller den ut i s√• henseende, er det askegr√• eller blygr√• hodet og brystet, samt det tynne nebbet.

Beina er r√łdbrune. De store vingedekkfj√¶rene har fine lyse flekker i spissene, og danner ofte et smalt vingeb√•nd.

Fuglen regnes som en kortdistansetrekkfugl i Norge, og ankommer i april m√•ned. I resten av Europa er den for standfugl √• regne. Den er noks√• sky og tilbaketrukken sommerstid, og sitter ofte synlig i en tretopp og synger, men lever ellers et tilbaketrukket liv i skjul av vegetasjon, og kan v√¶re vanskelig √• f√• √łye p√•. Den finnes i hele Europa der det finnes skog,  men ogs√• i Asia. Jernspurv har ogs√• blitt introdusert til New Zealand.  Den er den mest utspredte arten i jernspurvfamilien, som ellers best√•r av fjell-levende arter.

Jernspurvhannen synger en en ganske h√łylytt, lang ubestemt sprettende strofe fra toppen av unge grantr√¶r eller h√łye busker. Hekkingen foreg√•r i april-mai, og hunnen legger 5-6 turkisfargede egg i et reir som plasseres rett p√• bakken. Eggene klekker etter ca. 12 d√łgn, og ungene er flygedyktige eller ytterligere 10-14 dager.

I Norge er jernspurv vanlig i  skogsterreng med yngre grantr√¶r, men ogs√• i einermark, fjellskog, parker og hekker.