√Ürfugl er v√•r st√łrste dykkand med en vekt p√• 1,6 - 2,8 kg og et vingespenn p√• 95-105 cm. Fuglen er utpreget marin og hekker tallrik langs kysten i salt- og brakkvann, ogs√• p√• Svalbard og Jan Mayen.

Det ansl√•s at den norske bestanden er p√• rundt 190 000 par og at den er noks√• stabil, men √¶rfugl sv√¶rt utsatt for oljes√łl under myting av vingefj√¶r, samt ved ruging, da hunnen, ungene og eggene er lett bytte for mink, r√łdrev, kr√•ker, oter og andre rovdyr. Spesielt p√• Svalbard eser man en bekymringsfull nedgang i bestanden. P√• grunn av dette, er arten lagt til i Artsdatabankens r√łdliste som n√¶r truet (NT).

√Ürfuglen viser tydelig kj√łnnsdimorfisme n√•r det gjelder fj√¶rdrakt. I sin praktdrakt er hannen hvit med svart buk. Hodet er hvitt med svart isse og gr√łnne nakkesider. P√• brystet er fj√¶rene lettere rosafarget. Bakpartiet og stjerten er svart. I eklipsedrakt er hannen sv√¶rt m√łrk og uvatret. √ėvre vingedekkere er er hvite. Hunnen har hel√•rig m√łrk, gulbrun kamuflerende fj√¶rdrakt med tydelig tverrvatring. Ungene ligner hunnen i fj√łrdrakt. 

F√łden best√•r av krepsdyr og muslinger, hovedsakelig bl√•skjell. Den kan dykke s√• dypt som 50-60 meter for √• f√• tak i mat.

Paringssesongen starter i mars m√•ned, og hannene kurtiserer hunnene med sitt velkjente "a-ooh-√•". Reiret plasseres n√¶r sj√łen, skjult i h√ły vegetasjon og f√īres med lyng, tare og dun som hun napper fra brystet. Dunet √¶rfuglhunnen f√īrer reiret med er veldig mykt, og er derfor ettertraktet som fyll i eksklusive dynduner og iknende. Edderdun skiller seg fra andre typer dun ved at de ikke har stilk, men i stedet mothaker som hekter seg i hverandre, slik at de danner en myk, sammenhengende dott.  Dunsanking har v√¶rt en viktig n√¶ringsveil langs norskekysten, spesielt i Nord-Norge. Det bygges overbygde reir for fuglene, som de benytter √•r etter √•r. Dunet sankes etter at ungene har forlatt reiret.

Som regel legges mellom 4-6 egg som ruges ut etter ca. 28 d√łgn. Hunnene tar seg av ungene etter klekking og holder ofte sammen med andre hunner og deres unger. Hannene forlater hekkeomr√•det etter kort tid og drar til mytingsomr√•dene ved beskyttede holmer og skj√¶r for √• myte de ytre vingefj√¶rene. De kan ikke fly, og er s√•rbare i denne perioden Hunnen f√łlger etter i juli-september.

√Ürfugl finnes langs hele norskekysten, men er vanligst fra Trondheimsfjorden og nordover.