Bl√•meis likner p√• kj√łttmeis (Parus major), men er mindre og har en mer intens bl√•farge. Den er en noks√• liten meis med et lite, rundt hode som virker nedtrykt mellom skuldrene. Dette gj√łr at den ser halsl√łs ut. √ėyestripen er svart, og hodet er hvitt med en liten azurbl√• kalott.


Undersiden er gul, og den har et smalt gr√•svart midtb√•nd p√• buken. Vingene er bl√•tonete med lysere bl√• fj√¶rfarge p√• stordekkere og vingeknoke. Kj√łnnene er sv√¶rt like. Hunnen er som regel noe mattere i fargene enn hannen.

Kroppsbygningen, fargen og den aktive v√¶rem√•ten bidrar til at bl√•meisen gir et yndig og tiltalende utseende. Bl√•meis er hovedsakelig standfugl og finnes nord til Narvik. Den er en hyppig bes√łker av fuglebrett, og ses ofte hengende oppned p√• talgballer, i bj√łrkekvister, frukttr√¶r og busker.

Fuglen er ogs√•, i likhet med andre arter, meget l√¶renem. Et eksempel fra Storbritannia p√• 1960-tallet forteller om hvordan bl√•meis l√¶rte hverandre hvordan man skulle √•pne tradisjonelle britiske melkeflasker med aluminiumsfolietopp for √• komme til laget av fl√łte som fl√łt p√• toppen. Denne atferden har imidlertid mer eller mindre forsvunnet, da folk har g√•tt over til √• kj√łpe skummetmelk, og at man i dag kj√łper melken sin p√• butikken og ikke f√•r den levert p√• trappen av melkemannen...

Bl√•meis hekker i skogterreng, i parker og hager. Reiret plasseres i trehull eller i fuglekasser, best√•r av mose og annet plantemateriale og f√īres med str√•, ull, h√•r og fj√¶r. Eggene er hvite med r√łdbrune flekker. Kullst√łrrelsen varierer fra 2-18 og variere med breddegrad. Jo lenger nord fuglen hekker, jo st√łrre kull. Eggene ruges i 14 dager, og ungene er flyvedyktige etter 16-22 dager.