Ekorn er en en nysgjerrig og noksÄ uredd liten gnager i ekornfamilien, og er et lite pattedyr med rundt hode, store Þyne og store, hÄrete Þrer som ender i en lang dusk av stive hÄr. Kroppen er slank og halen besatt med lange hÄr som vender til to sider.


Pelsen er rÞdbrun pÄ oversiden, men den blir om vinteren grÄere. Undersiden er kremgul/hvit. Pelsen pÄ unge dyr er svartbrun eller rÞdbrun. Dyret skifter pels to ganger i Äret. Vinterpelsen er tykkere og lengre enn sommerpelsen. Fargeforskjellene mellom sommer- og vinterpelsen er tydeligst lengst nord i utbredelsesomrÄdet.

Et veldig karakteristisk trekk ved ekorn er den lange og tykke halen som har til hensikt Ä hjelpe til med Ä holde balansen nÄr den hopper mellom grener, samtidig som den holder dyret varmt nÄr det sover.

Ekorn varierer i vekt fra 200 til 400 gram, og har en kroppslengde pĂ„ inntil 24 cm. Halen er typisk 14–19 cm lang. Hanner og hunner er like store.

Gnageren er dagaktiv og lever for det meste oppe i trÊrne og spiser frÞ, nÞtter, unge skudd og bark. GranfrÞ er en favoritt, og man ser ofte rester av kongler liggende pÄ bakken nÄr et ekorn har hatt en matpause, men ogsÄ fugleunger stÄr pÄ menyen. Den samler vinterforrÄd, sÊrlig bestÄende av hassel- og eikenÞtter, som lagres i trehuler, fuglekasser eller i egne reir, eller ogsÄ nede pÄ bakken.

Ekorn bygger varme og godt fÎrede bol i hule trÊr eller fritt pÄ grenene. Drektighetstiden er 32-40 dÞgn. Det fÞdes normalt sett fra 1-7 unger i hvert kull, og hunnen fÄr 2-3 kull per Är. Ungene er blinde ved fÞdselen, og Äpner Þynene fÞrst etter 14 dager. De tar turer bort fra reiret etter 5-6 uker, men fÄr melk enda noen uker til. Dyret lever normalt i 2-3 Är, men enkelte individer er observert Ä ha blitt 6-7 Är gamle.

Dyret er utbredt over store deler av Eurasia og forekommer hos oss i alle skogdistrikter, men er spesielt knyttet til barskogen. Det er funnet ekorn mange steder i Finnmark, mens den pÄ Vestlandet mangler i enkelte strÞk bÄde ute pÄ Þyene og pÄ fastlandet. PÄ fjellet pÄtreffes ekorn ofte i bjÞrkeregionen, noen ganger ogsÄ ovenfor den. Som andre gnagere varierer bestanden periodevis i antall, sÄkalte ekornÄr. Disse faller sammen med Är da bartrÊrne har spesiell stor produksjon av kongler, og det da finnes nok av fÞde.

Jakt pÄ ekorn har foregÄtt i uminnelige tider, og er fremdeles tillatt i hele landet mellom 1. november og 15. mars. Skinn av ekorn, som brukes til pelsverk, kalles grÄverk.